Academy of Chinese Martial Arts
Kung Fu

Wing Chun Art

Γενικά

Πρόκειται για ένα από τα δημοφιλέστερα συστήματα Kung Fu και για μια από τις αποτελεσματικότερες και πληρέστερες παραδοσιακές πολεμικές τέχνες. Το σύστημα αυτό αποτελείται από ένα σύνολο άμεσων, απλών, σύντομων και αποτελεσματικών κινήσεων, αποσκοπώντας στην εξάλειψη της σπατάλης ενέργειας και κατά συνέπεια την επικράτηση της τεχνικής επάνω στη δύναμη. Λόγω του εμφανέστατου αυτού πλεονεκτήματος, το Wing Chun, έχει επικρατήσει να πιστεύεται πως αναπτύχθηκε από μια γυναίκα μοναχή καθώς και την αήττητη μαθήτριά της, από την οποία πήρε και το όνομά του.

Ng MuiΤα χαρακτηριστικά αυτά κάνουν το Wing Chun να είναι προσεγγίσιμο από τον οποιονδήποτε, καθώς ΔΕΝ απαιτεί ιδιαίτερη δύναμη, ΔΕΝ απαιτεί έντονη ευελιξία ή ακροβατικές ικανότητες, ΟΥΤΕ πολύ μικρό σωματικό βάρος ή ταχύτητα και εκρηκτικότητα (παρά το ότι αυτά αποκτούνται από τον ασκούμενο εν συνεχεία χωρίς έντονη προσπάθεια). Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η όρεξη για εξέλιξη και για συστηματική έστω και όχι έντονη προπόνηση. Ενώ τέλος, αδιαμφισβήτητο πλεονέκτημα του συστήματος είναι οτι η γνώση έρχεται χωρίς να απαιτούνται βιαιότητες και τραυματισμοί.

Τα πλεονεκτήματα από την άσκηση στο Wing-Chun είναι αμέτρητα. Πέραν των σωματικών λειτουργιών που βελτιώνονται ραγδαία λόγω της άσκησης, πέραν της ζωντάνιας και της ζωτικότητας που αποκτάται και πέραν της μαχητικής ικανότητας που είναι τα πιο εμφανή και άμεσα πλεονεκτήματα, ο ασκούμενος εξελίσσει έντονα και τις πνευματικές του ικανότητες. Διαπιστώνεται έντονη βελτίωση της δυνατότητας του εγκεφάλου να συνδυάζει και να αποφασίζει ταχύτατα, αυξάνονται τα αντανακλαστικά και επεκτείνεται έντονα η μνήμη. Επιπλέον αναπτύσσεται η δυνατότητα στη γρήγορη διαχείριση ταυτόχρονων και πολλαπλών πληροφοριών και γενικά αναπτύσσονται έντονα οι εγκεφαλικές δυνατότητες, μια και ο ασκούμενος εκπαιδεύεται στο να χρησιμοποιεί και τα 2 ημισφαίρια του εγκεφάλου.
 

ΟΙ ΠΡΟΠΟΝΗΣΕΙΣ

Βασικό χαρακτηριστικό των προπονήσεων είναι ότι αποφεύγεται το μονότονο και βαρετό μοτίβο του να στέκονται όλοι και να επαναλαμβάνουν διαρκώς τις ίδιες τεχνικές, διότι αυτό είναι κάτι που ο ασκούμενος μπορεί να το κάνει και ατομικά. Οι προπονήσεις έχουν χαρακτήρα σεμιναριακό, με στόχο την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη παράδοση και επεξήγηση υλικού, ώστε ο ασκούμενος να μπορεί να πετύχει γρήγορη εξέλιξη (αναλόγως φυσικά και με την ατομική του προπόνηση). Μια όμως εκ των τριών ημερών προπόνησης ορίζεται ως "ημέρα επανάληψης", όπου η προπόνηση έχει σκοπό τις διορθώσεις, και την επιμονή σε επανάληψη τεχνικών για την τελειοποίησή τους. Κατά τη διάρκεια των προπονήσεων, ο επικεφαλής χωρίζει την ομάδα σε υποτμήματα, ώστε να μπορεί να τροφοδοτήσει τα διαφορετικά επίπεδα με αυτό που χρειάζεται ο καθένας. (διότι είναι λογικό ότι ο μαθητής των 6 μηνών έχει διαφορετικές ανάγκες από κάποιο νέο μέλος). Κύριο χαρακτηριστικό της κάθε προπόνησης όμως, παραμένει η ευχάριστη ατμόσφαιρα που επικρατεί κατά τη διάρκειά της.

 

Στον τομέα της υγείας, οι στάσεις και οι κινήσεις του Wing Chun βοηθούν στη διόρθωση διαφόρων μυοσκελετικών προβλημάτων (οι Κινέζοι το αποδίδουν σε σωστή κυκλοφορία του Chi και μάλιστα χρησιμοποιούν τις στάσεις του Wing Chun σε θεραπείες). Τέλος, μέσω του δρόμου αυτού, ο ασκούμενος επιτυγχάνει μείωση του στρες, αυτοέλεγχο, διδάσκεται ευγένεια, σεβασμό, σωστή συμπεριφορά (εξ ου και οι πολεμικές τέχνες θεωρούνταν ανέκαθεν ιδανικό στοιχείο παιδείας των νέων).

 Η εκπαίδευση σε Wing Chun Kung Fu στην ομάδα μας, ακολουθεί το lineage του μεγάλου δασκάλου Wong Shun Leung (μαθητή 1ης γενιάς του Yip Man), ο οποίος επιθυμώντας να αποδείξει την αποτελεσματικότητα και ορθότητα του συστήματός του, έλαβε μέρος σε πολυάριθμους αγώνες με διαφορετικές πολεμικές τέχνες με γυμνά χέρια και δεν ηττήθηκε ποτέ. Η μεθοδολογία που ακολουθούμε οδηγεί σε μια αρκετά γρήγορη εξέλιξη του ασκούμενου, καθώς βασιζόμαστε στην παράλληλη εκμάθηση βασικών αρχών, έτσι ώστε να αποφεύγεται η ψυχοφθόρα και επί μακρών παραμονή στο ίδιο μοτίβο εξάσκησης. Βασική μας φιλοσοφία είναι η αποτίναξη του εγωισμού και η αναγνώριση του ότι είμαστε όλοι συμμαθητές και συμπορευόμενοι. Ο δρόμος του Wing Chun είναι για εμάς ένας δρόμος διασκέδασης, ευχαρίστησης και ικανοποίησης, γιατί είναι ένας δρόμος εξέλιξης.