Academy of Chinese Martial Arts
Kung Fu

Δοκιμάζοντας το Wing Chun

Είναι καταπληκτικό να παρακολουθείς έναν διάλογο ανάμεσα σε ασκούμενους του Wing Chun για το ποιες τεχνικές ή κινήσεις ισχύουν και ποιες όχι. Και μπορείτε να δείτε μια τεράστια υπερβολή όσον αφορά τέτοιους διαλόγους στον κυβερνοχώρο, πράγμα που δίνει πάτημα για περισσότερες και πιο εκτεταμένες συζητήσεις.

Ψάχνοντας το διαδίκτυο, βλέπει κανείς τους παθιασμένους συντηρητικούς να  υποστηρίζουν ορμητικώς τη θέση του Tan Sau ή την τοποθέτηση του βάρους στο μπροστινό και το πίσω πόδι στη στάση. Προσφάτως είδα περίπου εξήντα e-mail σε μία σελίδα σχολιάζοντας τα υπέρ και τα κατά του να έχεις το 100% του βάρους στο πίσω πόδι.

Το ίδιο συνέβη πρόσφατα με τον δάσκαλό μου, εμένα και έναν μαθητή σε μια κοντινή σχολή διαφορετικής γραμμής στο Λονδίνο. Ο συγκεκριμένος ήθελε να μάθει για τον τρόπο που εμείς κάναμε την τεχνική του Gan Sau. οπότε, αντί να καταπιαστούμε με τις προαναφερθείσες συζητήσεις, που συνήθως δεν οδηγούν πουθενά, ο δάσκαλος μου απλά ρώτησε αν το άτομο εκείνο πίστευε ότι ο δικός του τρόπος δουλεύει ή όχι, στο οποίο ο μαθητής αποκρίθηκε καταφατικά. Οπότε ο Sifu του έκανε μία χαμηλή αγκιστρωτή γροθιά στα πλευρά. Το αμυνόμενο gan sau <<έσπασε>> και η γροθιά έφτασε στα πλευρά του μαθητή. Ο πόνος φάνηκε να είναι ένας καλός δάσκαλος εκείνη τη στιγμή. Τότε ο Sifu του έδειξε έναν διαφορετικό τρόπο, με τον οποίο ο μαθητής κατάφερε να σταματήσει την ίδια δύναμη με ευκολία.

Μετά το περιστατικό αυτό, ο φίλος μου άρχισε να θυμάται τα μαθήματα Choy Le Fut που έκανε πριν τα 10 χρόνια Wing Chun. Θυμήθηκε πως ο τότε δάσκαλος του του είχε δείξει πως να εκτελεί την ίδια τεχνική με τον αποτελεσματικό τρόπο. Παρόλα αυτά, αποφάσισε να ακολουθήσει τυφλά τον τρόπο του τρέχων δασκάλου του στο Wing Chun και το έκανε με τον άλλον τρόπο. Όλα καλά κι ωραία, δεν είχε, όμως, τεστάρει την τεχνική του. Το θετικό είναι πως κατάλαβε την αποτελεσματικότητα της σε ένα μη εχθρικό περιβάλλον. Οπότε, είτε αναφέρεστε στο ύψος του tan sau είτε στην τοποθέτηση της στάσης, μην παίρνετε τίποτα σαν δεδομένο. Τεστάρετε το Wing Chun σας."


MIchael Louison