Academy of Chinese Martial Arts
Kung Fu

Οι φόρμες του Wing Chun

Siu Lim Tao, Chum Kiu, Biu Jee, Κοντάρι, μαχαίρια και Ξύλινη Κούκλα - Αυτές είναι όλες οι φόρμες που χρησιμοποιούνται κατά την προπόνηση.

Η κάθε φόρμα είναι μια επέκταση κάθε άλλης φόρμας. Η Siu Lim Tao (η πρώτη φόρμα) μαθαίνει στον ασκούμενο να κρατάει τη θέση του, να νιώθει την κίνηση του και να κατανοεί το σώμα του, καθώς και να νιώθει την κάθε τεχνική σε κίνηση. Ενώ η Chum Kiu (δεύτερη φόρμα) διδάσκει τον ασκούμενο πως να κινεί το σώμα και τα πόδια του σε συγχρονισμό το ένα με το άλλο. Σε ένα σενάριο σκιαμαχίας μπορεί να μην υπάρχει χρόνος για σκέψη, οπότε το σώμα αναλαμβάνει. Μελετώντας αυτές τις φόρμες πολύ καλά, αποκτάς τις απαραίτητες δεξιότητες και την ικανότητα να τις εφαρμόσεις στην πράξη. Κάθε κίνηση μέσα στις φόρμες, άσχετα από το πόσο μικρή ή <<λεπτή>> μπορεί να φαίνεται, χρησιμοποιείται στην πράξη.

Κατά τη σκιαμαχία (sparring) μαθαίνεις πως να μεταβαίνεις από τη Siu Lim Tao στην Chum Kiu και αντίστροφα, ή ακόμη και στην Biu Jee. Αυτές οι φόρμες δεν δουλεύουν ξεχωριστά. Μπορούν να αναμειχθούν χρησιμοποιώντας οποιονδήποτε συνδυασμό φορμών. Για παράδειγμα, ένας αντίπαλος μπορεί να χτυπήσει με μια ευθεία γροθιά στο πρόσωπο, αλλά εσύ να μην έχεις το χρόνο να απαντήσεις με μία γροθιά οπότε το biu sao (μπήξιμο δαχτύλου) μπορεί να χρησιμοποιηθεί. Μερικές φορές μπορεί να αντιληφθείς τη γροθιά να έρχεται προς το μέρος σου, οπότε και να προλάβεις να την αντικρούσεις με μία γροθιά. Συνεπώς, η οποιαδήποτε τεχνική χρησιμοποιείται από μία συγκεκριμένη φόρμα εξαρτάται από το εκάστοτε σενάριο."

Michael Louison